Fakat başka iş kollarında da resmi bir görünüm sergileyen, dilenen yerden kişilerin kendilerinin satın alıp temin etikleri, fakat zorunlu olmayan iş elbiseleri bulunmaktadır. Bu iş elbise lerinin tüm iş elbiseleri arasında önemli bir yeri vardır. Bu tür iş elbiselerinin yaygın olduğu iş yerleri genellikle ofisler, bankalar, şirketler, devletlerin kurumları ve temsilcilikleri, bürokratları, ataşelikleri, bakanlıkları, meclisleri ve benzer iş alanlarıdır. Bu gibi iş yerlerinin bazılarında giyilecek iş elbiseleriiçin kıyafet yönetmelikleri de geçerlidir. Diğer iş yerlerinde ise her ne kadar zorunlu bir iş elbisesi kuralı yoksa da hem çalışılan yere olan saygıdan hem iş elbiselerinin temsil etme özelliğinden (reprezentasyon) dolayı hem ciddi bir görünüm elde etmek için hem de fonksiyonel olmaları dolayısıyla iş dünyasında belli iş elbisesi tipleri giyilmesi standartlaşmış ve bir gelenek halini almıştır.
ZORUNLU OLMAYAN ERKEK İŞ ELBİSELERİ
İş dünyasında erkekler tarafından giyilen iş elbiseleri (business formal) genellikle ceket-pantolon takımları şeklindedir. Zamanla standartlaşan erkek iş elbiseleri genellikle koyu renklere hakim, ciddi görünümlü takım iş elbiseleridir. Erkek iş elbiseleri genellikle iki, bazen de yeleğiyle birlikte üç parçadan meydana gelir. Erkek iş elbiselerinin değişmez tamamlayıcısı kravatlardır.
Erkek iş elbiselerinin ortaya çıkışı
Ceket pantolon takımlarının ortaya çıkmasından önceki dönemlerde erkeklerin giyimleri bundan biraz daha farklıydı. Erkek iş elbiselerinin takım elbise olmaları aslında bundan 200 yıl önce resmi davetlerde ve kutlamalarda giyilmesi adet olan ve eteklerinin uzunluğu diz boyuna kadar inen zarif redingotlara dayanmaktadır. Bu koyu renkli ve bazen siyah renkte ve saten yakalı redingotların günlük erkek elbiselerine adapte edilmesi çok uzun sürmemiştir iş dünyasında. Merkezi batıda bulunan bu tür erkek giyiminin ve Avrupa da özellikle Londra da bulunan giyim modasının kalbi o zamanlar bu tür erkek elbiselerinin dünyaya bir kural olarak yayıldığı yer haline gelmiştir. Böylelikle erkek iş elbisesi olarak giderek boyları kısalan ve pratikleşen redingotlar özellikle avukatlar, siyasetçiler, yöneticiler ve iş adamaları ve onların temsilcileri tarafından tercih edilmiştir. Aynı renkte ve aynı kumaşlardan dikilen pantolonları, eklenen yelekleri, uygun renkte mendilleri ve kravatları ve bakımlı bir dış görünüm ile erkek iş elbiseleri tamamlanmıştır. İş dünyasında giyilen erkek iş elbiselerinin içlerine giyilen erkek gömlekleri ise genellikle beyaz, açık mavi ve bazen de açık renklerde çizgileri olan gömleklerden meydana gelmektedir. Bu erkek gömleklerinin giyildikleri ortama göre manşetleri ve kol düğmeleri de bulunabilmektedir. Erkek takım iş elbiselerinin değişmez, klasikleşmiş ve saygın görünümlü tamamlayıcıları siyah renkte bakımlı erkek ayakkabılarıdır. Erkek iş elbiselerinin ayakkabılarının içine yine koyu renklerde veya siyah renkte ve iş elbisesi takımlarına uygun çoraplar giyilmesi adet olmuştur.
ZORUNLU OLMAYAN BAYAN İŞ ELBİSELERİ
Örneğin özellikle bayan çalışanlar için belli tipte gelişen iş elbiseleri bir standart haline gelmişler ve kendilerine bir yer edinmişlerdir. Daha önceleri iş yerlerinde etek, elbise ve etekli takımlar giyerdi hanımlar. Fakat daha sonra pantolon ve ceket takımları çıkmış ve daha fonksiyonel ve daha ciddi bir görünüm sergiledikleri için pantolon ceket takımları bayan iş elbiseleri arasında özel bir konuma sahip olmuştur. Standartlaşan fakat zorunlu olmayan bayan iş elbiselerine en güzel örnek bayanlar için üretilen pantolon ve ceketten oluşan takımlardır. İş dünyasında bayan pantolon ceket takımlarının içine zarif gömlekler giyilmekte ve topuklu ayakkabılarla tamamlanmaktadır.
Etiket:İş Ayakkabısı, İş Ayakkabısı Fiyat, İş Elbisesi, İş Elbisesi Fiyat, Mekap İş Ayakkabısı, Mekap İş Ayakkabısı Fiyat, Önlük, Önlük Fiyat
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder