İş Kazalarının Görünmeyen Diğer Yüzü
İş kazalarının önlenmesinde tedariğini yaptığı iş güvenliği ekipmanları ile belli bir sorumluluk sahibi olan www.isteelbisem.com iş kazaları hakkında hazırlanmış olan bu makale ile kazalara farklı bir açıdan bakmanızı sağlamaya çalışacak.İş kazalarında %88 insan faktörünün neden olmasının göz ardı edildiği ve eğitimin bir türlü sağlanamasının vurgusu yapılmakta.
Son yıllarda artan iş kazalarının sebepleri üzerine ciddi tartışmalar yapılmaktadır. Bu tartışmaların başlamasına neden olan kazalar ise genelde toplu iş kazalarında ölüm vakalarının fazlalığından kaynaklanmakta. Oysa Türkiye’de her gün medyaya yansımayan pek çok İş kazası meydana gelmektedir; Hatta bunların içinde ölümlü İş kazaları da mevcuttur. Yaralanmaya sebep olan kazaların çoğu da kayıt altına alınamıyor.
Yaşanan kazaların, kazaya sebep olan teknik kısımları incelenmekte. Örneğin; Gerçekleşen bir Asansör kazasında, asansörün periyodik muayenesinden başlanarak, kazaya sebep olan teknik kısımlar incelenerek çözüm arayışları başlanıyor. İş Güvenliği Uzmanları, bu gerçekleşen kazalara karşı yeni ‘güvenlik’ tedbirleri geliştirmeye çalışıyor. Bu yapılırken de özellikle Avrupa örnek alınıyor. Bunlar hep olayın teknik kısımları ve yapılan incelemeler/çözümler hep ‘teknik’ analiz çerçevesinde dönüyor.
Peki, ya görünmeyen kısım ?
Ülkemizdeki eğitim düzeyi düşüklüğü ve işsizlik herkesin bildiği bir gerçeklik. Hepimiz İş kazalarına sebep olan hareketlerin/davranışların %88’inin bireysel eksiklik ve kusurlardan kaynaklandığını öğrenmiş bulunduk. %88’nin insandan kaynaklandığı, %10’nun Makine ve ekipmanlardan kaynaklandığını bildiğimiz halde, tüm tespit ve çözümler %10 üzerinde dönüyor.
Bugün çalışanların büyük çoğunluğu ‘Güvenli çalışma sahası’ yerine, ’İşten atılmama’ korkusu ile yaşıyor. Çalışan, gördüğü ‘Tehlikeyi’ bildirmek yerine, bunu bildirdiği takdirde ‘İşveren’ nezdinde gözden düşeceğini bilme psikolojisi ile, bunu bildirmek yerine ‘Tehlike’ altında çalışarak işverenin gözüne girmeye çalışıyor. Bu elbet çalışanın suçu olamaz. Çünkü, sistemin çalışanlar üzerine ‘Öğretisi’ bu şekilde gelişmiştir. Elektrikle ilgili herhangi bir teknik bilgisi olmaması halinde “Ben hal ederim Usta.” demesinin altında yatan gerçeklik, çalışmaya ne kadar muhtaç olduğu eğilimini gösterir.Oysa elektiriksel risklerin ne kadar ölümcül olduğu su götürmez bir gerçekliktir.
Avrupa’da bugün daha çok ‘Teknik’ üzerinde durulmasının yegane sebebi, onlar çalışanlarında bu kaygıyı gidermişlerdir. Eğer, işsizlik kaygısı ile bir işyerinde çalışıyorsanız, işyerindeki tehlikeler inanın umurunuzda olmaz. Bu kaygı amirinizin odasına giderken bile bazen ellerinizi önünüzde iliklemeye, var olan sorunlarınızı anlatırken heyecanlanmanıza sebep olacaktır. Çalışma ortamlarında “Patron seni çağırıyor!” diye hitap edilen çalışan, patron odasına gidene kadar aklından sayısız şey geçirmektedir. “Acaba bir şey mi yaptım, acaba ne oldu…”
İş kazalarının elbette ‘Teknik’ hususları vardır. Ama, bizim ülkemizde çalışanlarda ‘İşsizlik kaygısı’ giderilmediği sürece, İşveren-çalışan iletişimi sağlanmadığı sürece maalesef sadece ‘Teknik’ detaylar konuşularak, kazaların önüne geçilemeyecekti
Çalışanın çekinmeden iş güvenliği ekipmanı sağlanmasını istemesi ve eğitim eksiklerini bildirmesi gereklidir.
Eğer sizde önlem gerek var diyorsanız tıklayınız...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder