Günümüzde iş elbisesi kullanımı artmış durumda. Her işte çalışan kişinin ayrı ve özel elbiseleri üretilmekte ve bunun giyilmesi zorunlu tutulmakta. Gerek kamu gerek özel işletmelerde çalışan işçi, memur, v.s.. bu kıyafetleri giymekte. Bu makalemde sizlere genel hatlarıyla iş elbisesi alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
İş elbisesi alımı dendiğinde iki bakış açısıyla konuyu değerlendirmek gereklidir. Bunlardan birincisi işveren gözüyle ikincisi çalışan gözüyle…
Ayrı ayrı iki konuyu da değerlendirmeye alacağım.
İŞVERENİN İŞ ELBİSESİ ALIRKEN DİKKAT ETMESİ GEREKTİĞİ NOKTALAR
- İş elbisesi alımında bütçeyi yıllık bazda oluşturmalısınız.
- En ucuza değil kaliteyi uygun fiyata satan firmaları tercih etmelisiniz.
- Bir iş kıyafetinin kullanımını ve ömrünü 6 aylık olarak düşünmeli ona göre hareket etmelisiniz.
- Personelinizin işine mani olmayacak model ve tasarımları tercih etmelisiniz.
- Çalışma ortamına göre seçiminizi yapmalısınız, soğuk ortamda çalışan işçileriniz için kalın; sıcak ortamda çalışan işçileriniz için ince kumaşlardan üretilmiş sağlam elbiseleri tercih etmelisiniz.
- Kıyafetin rengini seçerken iş yerinin konseptine uygun çevre koşullarından en az etkilenen ve göze hoş gelen renkleri kullanmalısınız.
- Personel kıyafeti alırken yaptığınız seçimde “UCUZ” faktörünü 2. plana atmalısınız. Çünkü ucuza aldığınız kıyafetler size daha pahalıya mal olan sonuçlar doğurabilir.
- Tedarikçinizi yakınınızdan seçmelisiniz veya destek alanı geniş firmaları tercih etmelisiniz. Söz konusu kıyafet olduğundan insanların 6 aylık süre zarfında zayıflama, şişmanlama durumlarına göre kıyafeti düzenleyecek destekler aramanız gerekeceğinden işveren olarak işçinize kolaylık sağlamalısınız. Bunu yaparken herhangi bir terzihane ile anlaşma sağlayıp bizzat ilgilenebilir veya tedarikçinizi seçerken bu hususu göz önüne almanız gerekecektir.
ÇALIŞANLARIN İŞ ELBİSESİ ALIRKEN DİKKAT ETMESİ GEREKTİĞİ NOKTALAR
Bazen işverenler çalışanlara iş elbisesi temininde yardımcı olmaz ve bu ihtiyacı çalışanlaın sırtına yükler. İşte bu durumlarda siz çalışanların nasıl bir kıyafet alması gerektiğini maddeler halinde sıralayacağız.
- En önemli nokta: Rahatlık, fiyat, kalite, renk dörtlüsüdür.
- İş kıyafetinizi alırken rahat olmasına ve o kıyafeti giyerken isteksiz olmadığınıza kendinizi inandırmalısınız. İşinizi sevdirecek olan bir husus olarak iş kıyafeti seçimi önemlidir.
- Fiyat konusu çalışanların canını sıkan bir konu… Fakat bir iş elbisesinin nasıl kullanılması gerektiğini siz belirlediğinizden fiyat mevzusunda olabildiğince açık olmalısınız. Yani; o kıyafeti kullananın siz olduğunuz gerçeğinden hareketle kıyafetin ömrünü de siz belirlersiniz. Bu nedenle fiyat konusunu 2. veya 3. plana atmalı ve bütçenizi biraz açık bırakmalısınız.
- İş elbisenizin rengini seçerken çalışma koşullarınıza çok dikkat etmelisiniz. Sokakta, güneşli bir yerde çalışıyor iseniz açık renkleri (Beyaz, lila, v.s..) tercih etmelisiniz. Çünkü güneşin etkisi ile elbisenizin rengi solabilir. Kapalı bir alanda çalışıyorsanız renk seçiminde özgürsünüz demektir. Fakat çalışma koşullarınız temizlik malzemeleri ile içli dışlı olmayı gerektiriyorsa çamaşır suyunun olumsuz etkisini en aza indiren renkleri seçmelisiniz ( Beyaz, lila, gökyüzü mavisi, gri, v.s… ). Tabi ki seçimizde işyerindeki görevinize uygun bir renk seçmekte önemlidir.
- İş elbisenizi alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta olan daraltma, genişletme,v.s.. işlemleri için extra ücretler ödemek istemiyorsanız satın aldığınız firmaya buna hassasiyet göstermelisiniz.
- Aldığınız bir iş elbisesinin max. ömrünü belirleyecek olan sizsiniz bunun için kaliteli ürünleri tercih etmek yararınıza olacaktır.
Aynı zamanda sizde iş kıyafeti seçmek ve sahip olmak istiyorsanız lütfen tıklayınız...
İş elbisesi konusu oldukça geniş bir yelpazeyi kapsadığından bu konuda çokça makale yazmak mümkün. Bu nedenle ilerleyen zamanlarda yeni makalelerimizle sizleri daha fazla bilgilendirmeyi arzuluyoruz. Bu konuda görüş bildirmek isteyen kişi/kurumları konu altında bulunan yorum bölümünde dinlemek isterim...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder